3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Yerinde İncelendi

Yer: İstanbul

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümü ve Yozgat Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü öğrencilerimiz 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi inşaatını ziyaret etti.

Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu geçecek ve 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü olma özelliğini taşıyan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi hakkında bilgi edinen öğrencilerimiz Proje Yönetim Ofisi Direktörü’nün hazırladığı sunum ile projede gelinen aşamaları yerinde gördü. Çalışmaların devam ettiği köprü kulelerini ve   şantiye alanını gezen öğrencilerimiz; proje çalışanlarına köprü ve otoyolla ilgili merak ettikleri soruları yöneltti.

Üniversitemiz Yozgat Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi bölümü öğretim görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Fuat Köker, "Proje tek kelimeyle harika. Öğrencilerimizle, buraya bir teknik gezi düzenledik. Dünya çapındaki mimari yapıyı yerinde görmek, öğrencilerimizle bunu paylaşmak ve milli duygularımızı ön plana çıkarmak istedik. Dünyada eşi benzeri olmayan köprü projesinin, Türk mühendisler tarafından yapılması ayrı bir gurur kaynağı. İş anlayışı ve prensibi olarak, dört dörtlük bir süreç işlediği görülüyor. İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotiflerinden biri, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi için ise Türkiye adına gurur kaynağı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Yozgat Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Barış Aslan, "Amacımız 3. Boğaz Köprüsünü gezip, nasıl yapılıyor, yapım aşamasında ne gibi teknikler kullanılıyor, İstanbul'a ne  faydaları olacak gibi sorularımızı yerinde görerek öğrenmekti. Bu anlamda teknik gezinin amacına ulaştığı kanaatindeyim.” dedi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yuşa Şahin, ziyaretin öğrencilerinin ufkunun genişlemesi açısından önemli olduğunu belirtirek "Köprü genel özellikleri ve yapım aşamasında uygulanan teknikleri açısından da bu güne kadar yapılanlar arasında bir çok konuda “en”  olma unvanına da sahiptir.Bu en’ler tabi ki öğrencilerimizi ve bizi de cezp etmiştir. Öğrencilerimizin, bilgi ve birikimini arttırmak için, büyük bir organizasyon olan 3.köprü projesini ziyaret edip işleyiş, planlama, organizasyon ve mühendislik açısından tecrübe edinmeleri  için buradayız. Böyle büyük bir proje ülkemizde yapılıyorken, bundan kendi adımıza kazanımlar elde etmek için bu  ziyareti gerçekleştirdik." dedi.

İnşaat Mühendisliği  4. sınıf öğrencisi Mahmut Apaydın, "Biz okulda genelde mühendislik açısından düşündüğümüzde, akla ilk gelen şey bina. Ama mühendisliğin farklı dalları var. Dünyanın en önemli köprülerinden biri yapılıyor. Statik-dinamik hesaplarını düşündüğümüzde, köprü kulelerine yönelik etkenler var. Buraya baktığımızda, Türk mühendislerin neler yapabileceğini görüyoruz. Bu da bize moral veriyor. Dünyada mesleki anlamda bakıldığında Türk mühendislerinin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Birçok uluslararası projede yer alıyorlar. Bu projeyi gerçekleştiren Türk mühendisler her türlü yapıyı yapabilir, diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.